Koronavirüs ile mücadele edenlere “Yanındayız” projesiyle gönüllü psikolojik destek
29 Ocak 2021

Bireysel, toplumsal, akademik ve mesleki çalışmalar yapmak üzere kurulan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi, Yanındayız projesi ile koronavirüsten etkilenen bireylere gönüllü psikolojik destek sunacak. Koronavirüs tanısı almış, salgın nedeniyle yakınlarını kaybetmiş bireyler ve yoğun iş yüküyle çalışan sağlık personeli gönüllü psikologlardan online destek alabilecek.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi’nin vizyonuyla uyumlu şekilde, ürettiği bilgiyi insanlık yararına kullanmayı amaçlayan Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi PUAM, Yanındayız projesi ile koronavirüsten etkilenen bireylere online gönüllü psikolojik destek sunuyor. Projeden; koronavirüs tanısı almış bireyler ve birinci derece yakınları, koronavirüs ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanları, salgından etkilenen vatandaşlara doğrudan hizmet veren tüm çalışanlar ve koronavirüs nedeniyle hayatını kaybeden bireylerin birinci derece yakınları yararlanabilecek. Psikolojik desteğe ihtiyacı olan bireyler, PUAM’ın web sitesi ve sosyal medya hesaplarından süreci takip edip randevu oluşturabilecekler.

“Önceliğimiz topluma destek olmak”

PUAM bireysel ve toplumsal psikolojik destek hizmetinin yanında, alanda çalışanların gelişimlerine bilimsel ve yenilikçi katkılar sunma hedefiyle 2020’nin son günlerinde kuruldu. Koronavirüs salgını sürecinde yakınlarını kaybeden bireylere ve yoğun iş yüküyle çalışan sağlık personeline destek olmak amacıyla “Yanındayız” projesini hayata geçirdiklerini kaydeden PUAM Müdürü Doç. Dr. Itır Tarı Cömert, “Kadim vakıf kültürünün sürdürüldüğü bir eğitim kurumuyuz. Her zaman önceliğimiz topluma destek olmak ve toplumla birlikte refah için çalışmak. Bu bakış açısıyla koronavirüsten etkilenen vatandaşlara doğrudan hizmet veren farklı sektörlerdeki insanları da kapsayacak şekilde projemizi genişlettik.” ifadelerini kullandı.

Koronavirüsün bireylerin sadece fiziksel sağlığını tehdit etmekle kalmayıp aynı zamanda ruhsal sağlığı üzerinde de önemli etkileri olduğunu belirten Cömert, “Salgın; depresyon, anksiyete, bulaşma kaygısı, ölüm korkusu, yakın kaybı sonucunda travmatik deneyim, sosyalleşmenin azalması nedeniyle yalnızlık gibi birçok psikolojik problemi hayatımıza getirdi. Proje ile bu bozuklukların uzamasını engelleyecek kısa süreli hızlı müdahaleler yaparak psikolojik ilk yardım faaliyeti yerine getirmeyi amaçlıyoruz.” diye konuştu.

Online randevu ile psikolojik ilk yardım

“Yanındayız” projesi ile koronavirüs tanısı almış bireylere ve birinci derece yakınlarına (eş-çocuk-ebeveyn), koronavirüs ile yakın temasta bulunan sağlık çalışanlarına ve ekip üyelerine, koronavirüsten etkilenen vatandaşlara doğrudan hizmet veren tüm çalışanlara (emniyet-belediye-itfaiye-kriz yönetimi- Kızılay’da görev yapan yöneticiler-çalışanlar-gönüllüler vb.), koronavirüs sebebiyle hayatını kaybeden vatandaşların birinci derece yakınlarına (eş-çocuk-ebeveyn) online platformlar üzerinden gönüllülük esasına dayalı ücretsiz psikolojik destek sunulacak.

Desteğe ihtiyaç duyanlar bilgi almak ve randevu oluşturmak için Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi’nin web sitesini ve sosyal medya hesaplarını ziyaret edebilir.

PUAM Hakkında

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi Psikolojik Danışma ve Rehberlik Uygulama ve Araştırma Merkezi (PUAM), bireysel, toplumsal, akademik ve mesleki çalışmalar yapmak üzere 2020 yılında kuruldu.

Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi mensuplarına ve halka açık bir şekilde çalışmalarını yürüten Merkez, ihtiyacı olan çocuk-ergen ve yetişkinlere yönelik psikolojik yardım hizmetlerinin yanında çeşitli eğitimler ile alanda çalışan meslektaşların gelişimlerine bilimsel ve yenilikçi katkılar sunmayı hedefliyor. Ayrıca psikoloji alanında yürütülecek akademik araştırmalarla literatüre katkıda bulunarak projeler ve iş birlikleri üzerine faaliyetler geliştiriyor.